Új BKV Blog

Az Új BKV Blog célja a BKV-val utazók érdekvédelme. A leveleket az ujbkvblog@gmail.com címre várjuk. A főszerkesztő: Vittore.

Friss topikok

A szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszer kiépítésére ajánlatot tevő cég nem tudta, hogy mire vállalkozik

2013.10.10. 13:53 Vittore.


Az Új BKV Blog SEO-partnere a SEOjuice.hu és az olcso-honlap.eu .

Hőség - Vizet osztanak és locsolják az utakat a fővárosban

2013.07.23. 18:15 Vittore.

Szerda reggeltől vizet osztanak, és locsolják az utakat, villamossíneket a fővárosban a hőség miatt.

Szűcs Somlyó Máriának, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatójának az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint Tarlós István főpolgármester azt kérte a BVK Holding tagvállalataitól, segítsenek a fővárosiaknak abban, hogy könnyebben elviseljék a hőséget.

A  Fővárosi Vízművek a hőségriasztás ideje alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt, hűtött zacskós vizet oszt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói naponta kétszer 12 órás műszakban járják a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket. Éjszaka a  budapesti főútvonal-hálózatot hűtik. A közleményben megjegyzik, hogy az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet a hőségben. A társaság a BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között locsolja a villamossíneket a meghatározott vonalakon és gyakorisággal.

A tájékoztatás szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok a szokásosnál egy órával tovább tartanak nyitva, emellett ingyenes vízballonokat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.

A Főkert Nonprofit Zrt. fokozottan ellenőrzi a kezelésében lévő 106 ivókút működőképességét. A megrongált, nem működő szerkezeteket a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen lehet jelezni.

A kommunikációs igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kedden közölte, hogy szerdától másodfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos a várható meleg idő miatt. Erre azért lesz szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét. A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 Celsius-fok körül alakulhat. (MTI)


Az Új BKV Blog SEO-partnere a SEOjuice.hu és az olcso-honlap.eu .

BKV: legfeljebb kétszáz dolgozót bocsátanak el

2013.07.16. 18:13 Vittore.

Legfeljebb kétszáz dolgozót bocsát el a BKV a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kevesebb BKV-busz miatt racionalizálni kell a létszámot, ugyanakkor mindent elkövetnek, hogy minél kevesebb munkavállalónak szűnjön meg a munkaviszonya.

A BKV jelezte azt is, hogy a teljesítménycsökkenést, valamint a társaság gazdasági érdekeit figyelembe vevő üzleti terv 540 fős elbocsátást irányozott elő, ugyanakkor igyekeznek az esetleges nyugdíjazásokat és a "természetes fluktuációt" szem előtt tartva legfeljebb kétszáz munkatársat elbocsátani. Ez a több mint 11 300-as összlétszám 1,7 százaléka.

Azt is írták, hogy július 12-én levélben tájékoztatták a társaság központi üzemi tanácsát a tervezett csoportos létszámleépítés okáról, körülményeiről, a törvényben előírt adatokról, s a törvényi rendelkezéseknek megfelelően tárgyalást kezdeményeztek.

Tájékoztatásuk szerint a csoportos létszámleépítés kezdő és befejező időpontját és ütemezését a vállalat központi üzemi tanácsával, valamint a BKV szakszervezeteivel folytatott konzultáció után határozzák meg.

Az érdekképviseleti tiltakozásokra utalva hangsúlyozták: a szakszervezetek is a konfliktus tárgyalásos rendezésében érdekeltek, így a sztrájkkal való fenyegetés idő előtti, tekintettel arra, hogy a tárgyalások csak július 23-án kezdődnek meg.

A BKV közleménye szerint a négyes metró átadásával és üzembe helyezésével összefüggésben nő a társaság alkalmazottainak létszáma, s így több új munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik. Minden munkavállalót nem tudnak ugyanakkor automatikusan átvenni a képzettségi különbségek miatt.

Korábban kedden két közlekedési érdekképviselet, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet - Egységes Közlekedési Szakszervezet és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége is azt közölte, hogy tiltakoznak a tervezett csoportos létszámleépítés ellen, s tárgyalásokat kezdeményeznek a BKV vezetésével és a Főpolgármesteri Hivatallal az intézkedés elkerüléséért. (MTI)


Az Új BKV Blog SEO-partnere a SEOjuice.hu és az olcso-honlap.eu .

Nyílt levélben kért bocsánatot a pofozkodó villamosvezető

2013.07.01. 18:12 Vittore.

Nyílt levélben kért bocsánatot a 4-es villamos - azóta már elbocsátott - járművezetője attól az állapotos nőtől, akit néhány héttel ezelőtt megpofozott a fővárosban. A villamosvezető az MTI-hez eljuttatott levelében elismerte, hogy súlyos hibát követett el.

Az elbocsátott villamosvezető azért választotta a bocsánatkérésnek ezt a módját, mert még nem sikerült személyesen felvennie a kapcsolatot az arcul ütött asszonnyal.

Mint írta: a többtonnás villamost sikerült megállítania, de a feszültség sajnos kitört belőle. Szeret villamost vezetni, az utasokkal az elmúlt 20 évbe soha nem volt konfliktusa, és balesetet sem okozott - áll a levélben.

A június 17-én történt eset előzménye a BKV akkori beszámolója szerint az volt, hogy két nő a kijelölt gyalogátkelőhelyen a tilos jelzés ellenére a Mechwart ligettől a Széna tér végállomás felé haladó 4-es villamos elé lépett. A járművezető a baleset elkerüléséért azonnal vészfékezni kezdett. A jármű megállt, de ekkor a villamosvezető azt észlelte, hogy az egyik nő eltűnt a látóteréből. Ijedten kiugrott a járműből, hogy meggyőződjön arról, sikerült-e elkerülni a balesetet.

Az ekkor már a járdaszigeten álló két nővel a villamosvezető szóváltásba keveredett. A jármű vezetője, az átélt ijedtség hatására, hirtelen felindulásból arcul ütötte a gyalogost, aki - saját bevallása szerint - nem az ütés erejétől, hanem a sokktól térdre rogyott, és elkezdte fájlalni a hasát. Ekkor derült ki, hogy 6 hónapos terhes, ezért mentőt hívtak hozzá, majd megfigyelésre kórházba szállították.

A BKV Zrt. június végén, az ügy kivizsgálása után, azonnali hatállyal felmondott a villamosvezetőnek. Mint írták, a villamosvezető viselkedése összeegyeztethetetlen a társaság szolgáltatói tevékenységével. A nő szabálytalanul lépett a villamos elé, de mint hangsúlyozták, "egy terhes anya bántalmazására nem adhatunk felmentést és nem találhatunk rá alapos, mentő indokokat". (MTI)


Az Új BKV Blog SEO-partnere a SEOjuice.hu és az olcso-honlap.eu .

Hagyó-per - Vezetői tanácsadásra és HR-vezető keresésére is milliókat költöttek a BKV-nál

2013.06.25. 18:10 Vittore.

A BKV Zrt.-vel szerződést kötő, vezetői tanácsadásra, valamint felsővezetők keresésére szakosodott cégek vezetőit hallgatták meg tanúként a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1 milliárd 490 millió forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A törvényszék kedden meghallgatta az ICG Infora Consulting Group Kft. egyik tulajdonosát, aki Antal Attila harmadrendű vádlottnak, a BKV Zrt. 2007. január elsejétől kinevezett vezérigazgatójának adott tíz alkalommal vezetői tanácsokat.

A tanú hangsúlyozta: Antal Attilát már 2007 előtt is ismerte, nem voltak baráti kapcsolatban, de tudtak egymás tevékenységéről. Korábban a Magyar Posta és az MTI elnökének is adott vezetési tanácsokat - mondta, és beszámolt arról, hogy vállalatvezetők vezetési képességeit tudja fejleszteni tanácsaival.

Antal Attila tíz alkalommal vette igénybe a szaknyelven coachingnak nevezett szolgáltatást, amelyért nettó 800 ezer forintot számlázott a cég a BKV-nak. Hatalmas feladatot vállalt fel Antal Attila, mert a közlekedési vállalatot át kellett alakítania, más pályára állítania - tette hozzá a tanú.

A szerződés 2007 októberében zárult le, és a tanú szerint Antal Attila vezetőtársai a vezérigazgató „fejlődését” visszaigazolták.

A BKV Zrt. egy második szerződést is kötött az ICG Infora Consulting Group Kft.-vel, ennek alapján a közlekedési vállalat felső- és középvezetőinek tartottak többnapos csapatépítő tréningeket.

A vádirat szerint a kft.-nek a BKV bruttó 7,1 millió forintot fizetett ki a szerződés értelmében, de az ügyészség sem vonta azt kétségbe, hogy ezt a szolgáltatást Antal Attila harmadrendű vádlott, valamint a cég többi vezetője igénybe vette.

Antal Attila a tanú meghallgatása után kifejtette: a coach soha nem konkrét feladatok konkrét megoldására adott tanácsot, hanem megoldási módszerekben kapott tőle segítséget.

A következő kihallgatott tanú, a felsővezetők keresésére specializálódott Accord Group Tanácsadó és Szolgáltató Kft. vezetője volt.

A céggel azért kötött Antal Attila, a BKV Zrt. akkori vezérigazgatója szerződést, mert új HR-vezetőt szeretett volna Sz. Eleonóra tizennegyedrendű vádlott helyére kerestetni.

A 2007. november 8-án megkötött szerződés szerint a cég 26 400 euróért vállalta az új HR-vezető megkeresését 2007 végéig. A tanú indoklásképpen elmondta: vállalási díjukat a „felkutatott” vezető éves jövedelmének 30 százalékában határozták meg.

Állítása szerint, több mint százhúsz embert „kutattak fel”, közülük csaknem negyvenen nem vállalták volna azt, hogy a BKV-nál dolgozzanak. Végül tizennyolcat választottak ki, majd a személyes interjú alapján öt alkalmas embert találtak, akik közül négyet Antal Attilának bemutattak.

Antal Attila 2007 decemberének második felében arról értesítette az Accord Groupot, mégsem biztos, hogy a BKV új HR-vezetőt akar alkalmazni, ezért leállította a keresést.

A megbízás visszavonásáról szóló e-maileket a tanácsvezető bíró felolvasta, ezekből nem derült ki pontosan, hogy miért vonták vissza a megbízást annak ellenére, hogy a cég már teljesítette a szerződésben foglaltakat.

A tanú bemutatta több, általuk felkutatott jelölt komplett anyagát - amelyeket megküldtek a BKV-nak is -, és Homonnai János ügyész, valamint Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdéseire részletes, dokumentumokkal alátámasztott vallomást tett. Saját feljegyzései alapján a 2007-ben történt eseményekről pontosan számolt be, minden találkozóra, a megbeszéléseken történtekre emlékezett.

A tanú hangsúlyozta: a bemutatás pillanatában a megbízást lényegében teljesítették, ezért a szerződés szerinti 6,7 millió forintot jogosan számlázhatták ki a BKV-nak. Arról nem tudtak, hogy a BKV saját hatáskörben is keresett HR-vezetőt - tette hozzá.

A törvényszéken felolvastak egy nyomozati vallomást, amelyben egy tanú beszámolt arról, hogy R. Miklós kérte meg, vállalja el a közlekedési vállalat HR-vezetői állását. A felolvasott nyomozati vallomás szerint 2007. december 22-én írásos állásajánlatot kapott Antal Attilától, a BKV Zrt. akkori vezérigazgatójától, de nem fogadta el az állást. Ennek ellenére R. Miklós nyolcadrendű vádlottal - aki neheztelt rá a visszautasítás miatt - nem szakadt meg a kapcsolata. Vallomása szerint az volt az érzése, melyet az ő példája is bizonyít, hogy a BKV Zrt.-nél a vezetők az ismeretségi körükből kerestek egy-egy állásra jelöltet.

A tanúkihallgatások befejezése után egy másik vádponttal kapcsolatban kezdett nyomozati vallomások felolvasásába a törvényszék, amikor bombariadó miatt félbe kellett szakítani a tárgyalást, és el kellett hagyni az épületet.

A per csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik. (MTI)


Az Új BKV Blog SEO-partnere a SEOjuice.hu és az olcso-honlap.eu .

Aláírták a Siemens-szerződés módosítását

2013.04.29. 20:34 Vittore.

Jürgen Brandes, a a 4-es metró egyes rendszereit gyártó német Siemens vasúti automatizálás területének globális vezetője és Tarlós István főpolgármester kezet fog a  BKV és Simens közötti szerződés módosítása alkalmából tartott ünnepségen a Városházán 2013. április 29-én.

tarlos.jpg


Az Új BKV Blog SEO-partnere a SEOjuice.hu és az olcso-honlap.eu .